Boomen in het Nederlandsche landschap (1946)
”Hoeveel de boomen in ons land beteekenen, merken we pas wanneer we in een gloednieuwe polder langs de wegen fietsen of in een stadsdeel waar het land in onze oogen stuift naar “een huisnummer” zoeken. Daar ligt dan het werk van de mensch in klei en in baksteen en de natuur had er part noch deel aan.

Boekje Boomen in het Nederlandsche landschap 1946
Boomen volmaken het landschap, dat merken we als in het voorjaar de iepen langs de gracht gaan bloeien, als in het Zuiden de hooge populieren in bloei en in blad komen of wanneer langs de slooten in het weiland de elzen stuiven. Zonder deze bomen zou ons land vlak, saai en zonder schaduw, dus ook zonder accenten zijn en het is dus de moeite waard iets over hun leven, hun geschiedenis en hun aanspraken op den grond te lezen. Met onze boomen komen we iedere dag in aanraking en velen krijgen in ons leven zelfs een historische beteekenis” (M. Barendrecht-Hoen, Boomen in het net Nederlandse Landschap, Heemschut serie – deel 15, 1946).
Hoe groeit een boom?
De takken
Waar een boom in de stam in de dikte groeit, groeit een boom door zijn takken in de lengte. Door jaarlijkse groei vormt een boom een vertakt geraamte, dat hij tooit met bladeren, bloemen en vruchten. Jaarlijks vermeerdert hij in feite alleen zijn twijgen, maar deze vormen dan ook het eigene van de boom. Zij groeien uit tot takken en zijstammen. In het najaar wordt aan het einde van elke twijg een eindknop gevormd. Tegen de winterlucht kan men op de takken de knoppen goed zien. Elk jaar groeit uit een knop een scheut, die op zijn beurt weer knoppen vormt. De knoppen zijn de rustpunten, die de bomen van de gematigde luchtstreken kenmerken. Iedere knop bevat in miniatuur een nieuwe scheut met bladeren en soms ook met bloemen. Idealiter groeit een tak vanuit de eindknop weer verder. Wanneer echter de knop, bijvoorbeeld door nachtvorst of insectenvraat, ten onder gaat, kan de tak vanuit een zijknop verder groeien. Er zijn bomen, zoals de es, waarbij de takken juist verder groeien vanuit de zijknop. Dit verklaart ook het gegaffelde karakter van een es.
De beginselen van het snoeien van een appelboom
Uiteraard ga ik niet tot in detail uitleggen hoe je appelbomen en andere bomen moet snoeien. Het is echter wel interessant om kort wat informatie te lezen over het snoeien van appelbomen, omdat dit een wezenlijk onderdeel is in het leven van sommige bomen. Het snoeien gebeurt om verschillende redenen: het licht moet alle delen van de boom kunnen bereiken, toename kwaliteit en kwantiteit van de vruchten, praktisch: het plukken gaat makkelijker en tot slot, het is goed voor de gezondheid van de boom en daardoor de levensduur. Wanneer er gesnoeid moet worden hangt helemaal af van de leeftijd van de appelboom en of er sprake is van een snelle of langzame groei. Appelbomen tot 4 jaar kunnen het beste in het voorjaar (maart en april) gesnoeid worden en oudere appelbomen kunnen gesnoeid worden wanneer het blad gevallen is (meestal december tot maart). Wanneer er vroeg gesnoeid wordt, dan kan dit de groei bevorderen. Omgekeerd geldt hetzelfde, te laat snoeien kan de groei afremmen. Hierbij is het echter belangrijk om altijd naar de weersomstandigheden te kijken. Het beste kan gesnoeid worden in een droge periode, want snoeiwonden die lang nat blijven zijn erg vatbaar voor infecties. Ook is het belangrijk om niet te snoeien wanneer er sprake is van forst (schade is mogelijk, omdat het wondweefsel niet goed kaan dichtgroeien). Wil je nog meer weten of iemand in de praktijk aan het werk zien, bekijk dan dit filmpje. Hoe en of een boom of plant gesnoeid moet worden verschilt per boom en plant. Kijk dus altijd even goed hoe de betreffende plant of boom gesnoeid moet worden. Vuistregels zijn er altijd, maar veelal heeft een boom of plant ook zijn eigen snoeiwijze. Lees hier meer over het snoeien van specifieke bomen en planten.
Houtsoorten die ik gebruik bij het vervaardigen van accessoires van natuurlijk hout
De appelboom – Malus Domestica
Botanische naam: Malus sylvestris
Familie: Rosaceae
Groeigebied: Europa en Zuidwest-Azië
Boombeschrijving: Appelbomen vind je bijna niet in een bos. De appelboom wordt in talrijke variëteiten gecultiveerd om zijn vruchten. Volwassen appelbomen hebben zijn veelal tussen de 5-6 meter hoog, maar ze kunnen ook 9 meter hoog worden.
Houtbeschrijving: het bruinrode kernhout, dat een paarsachtig blauwe gloed kan hebben, is duidelijk te onderscheiden van het brede grijsrode spinthout. Appel is een harde, vrij stugge houtsoort.
Houten accessoires van appelhout in mijn shop: in mijn shop heb ik een aantal accessoires (kapstokken en lampen/verlichting) van appelhout gemaakt. De appelbomen staan in de historische tuin van Slot Zuilen (te Oud Zuilen). Sommige van deze bomen zijn rond de 100 jaar oud. Ik heb de houten accessoires van het appelhout gemaakt, omdat de appelbomen gesnoeid werden.
Klimop – Hedera Helix
Botanische naam: Hedera Helix
Familie: Araliaceae (Klimopfamilie)
Groeigebied: Het areaal of verspreidingsgebied van Klimop omvat West- en Midden-Europa en het gebied rond de Middellandse en Zwarte Zee. Het is een echte bosplant, die overigens ook goed gedijt in “menselijke bossen”, zoals tuinen en bebouwing
Plantbeschrijving: Tegen muren en bomen groeit nogal eens op rijkere bodems de Klimop, Hedera helix. Het is een algemene soort in onze rijkere loofbossen en groeit met zijn vuistdikke wortels tegen bomen op of over de bosbodem. Met luchtwortels zuigt de plant zich vast aan de boombast. Ze boren zich niet in de bast maar vullen oneffenheden in de bast op met deze hechtwortels. Muren van huizen en bomen in tuinen zijn ook ideale groeiplaatsen voor de Klimop. De bloeiwijzen zijn bolvormig en de bladeren aan de niet bloeiende stengelwortels zijn vijflobbig en aan de bloeiende stengels ruitvormig.
Houten accessoires van een hedera helix in mijn shop: in mijn shop heb ik een aantal accessoires (kapstokken en lampen/verlichting) van hout van een hedera helix gemaakt. Deze hedera helix stond in de historische tuin van Slot Zuilen (te Oud Zuilen). Ik heb de houten accessoires van de hedera helix gemaakt, omdat deze weggehaald werd.
De kastanjeboom – Castanea sativa
Botanische naam: Castanea sativa
Familie: Fagaceae.
Groeigebied: West- en Zuid-Europa, Klein-Azië, Noord-Afrika
Boombeschrijving: Volwassen kastanjebomen hebbben veelal een hoogte tussen de 15 en 25 meter,. Ze kunnen maximaal 30 meter hoog worden.
Houtbeschrijving: Het lichtbruin tot donkerbruin gekleurde hout lijkt veel op eiken, maar is lichter in gewicht en laat zich wat makkelijker bewerken.
Houten accessoires van appelhout in mijn shop: in mijn shop heb ik een aantal accessoires (lampen/verlichting en (sier)ladders) van kastanjehout gemaakt. De kastanjebomen staan in de historische tuin van Slot Zuilen (te Oud Zuilen). Ik heb de houten accessoires van het kastanjehout gemaakt, omdat de kastanjehout gesnoeid werden.